6. april 2021
Tilbage
Musik og træning går for mange hånd i hånd, og det er ikke uden grund. I dette indlæg kigger vi på fordele og ulemper ved at høre musik under træningen.
Ved at lytte til musik under træning forhindrer du ikke blot kedsomhed, du kan også forbedre din præstationsevne - både fysisk og psykisk. Specielt musik som er motiverende eller synkroniseret med din træning har den største effekt. Dette er ikke påstande uden belæg, mange studier har nemlig påvist sammenhængen mellem at høre musik under træning og den forbedret ydeevne, som følger for mange.
Det er ikke helt ligegyldigt hvilken musik du lytter til
Flere studier har vist, at tempoet i sangene (beats per minute) er ret afgørende, når man træner over længere tid i f.eks. løb, cykling eller anden udholdenhedssport. Det mest optimale antal “beats per minute” er mellem 125 og 140, når man cykler, og det er mellem 123 og 131, når man løber, viser et studie fra 2014.
Noget helt andet er ved styrketræning eller anaerob træning, hvor kroppen arbejder hårdere, men over kort tid; såsom tunge løft, sprint osv… Der får du mest gavn ved at høre noget musik, hvor tempoet langsomt øges inden sangen “dropper”.
Hvorfor forbedrer det din præstationsevne?
Forskere, som har undersøgt sammenhængen mellem musik og træning, mener, at musikken kan lede til “higher-than-expected levels of endurance, power, productivity, or strength.” Det kan altså hjælpe på to måder: enten ved at forsinke udmattelse eller ved at øge evnen til at arbejde hårdere.
Ulemper ved at høre musik til træning
Hvis du eksempelvis løber med musik, så er det klart, at du er mindre opmærksom på dine omgivelser, og det kan selvfølgeligt være farligt i visse situationer. Noget andet er, hvis du bliver afhængig af musikken, og lige pludseligt ikke kan træne optimalt uden musik. Derfor kan det være en god idé ikke altid at træne med musik, så det ikke bliver helt uvant også at træne uden.
Har du kommentarer, ris eller ros til dette indlæg? Så hører vi gerne fra dig.